Kauppalehti: ”Ohjelmistorobotti lisää sekä tehokkuutta että työtyytyväisyyttä”

Ensimmäiset ohjelmistorobotit otettiin käyttöön hoitamaan taloushallinnon rutiineja. Nyt ne tehostavat prosesseja ja vapauttavat ihmisiä tuottavampiin tehtäviin yrityksen kaikissa toiminnoissa.

Teksti Kati Halonen

– Sata vuotta sitten Henry Ford vei ihmiset liukuhihnalle, nyt toimistotyötä tekevät ihmiset pääsevät liukuhihnalta pois tekemään töitä aivoillaan, sanoo Midpointed Oy:n kasvujohtaja Jani Virtanen.

Ohjelmistorobotiikka (RPA) jäljittelee ihmisen työskentelyä käyttämällä yrityksen olemassa olevia ohjelmia ja käyttöliittymiä. Sen avulla voidaan automatisoida digitaalisissa järjestelmissä tehtävää työtä.

– Työssä viihtyminen paranee, kun ihminen voi keskittyä tylsien ja toistuvien rutiinitehtävien sijaan lisäarvon tuottamiseen. Sitten, kun ohjelmistorobotiikka on otettu käyttöön yhdessä liiketoiminnan osa-alueessa, sille löytyy nopeasti käyttökohteita muuallakin, kertoo ohjelmistorobotiikkaliiketoiminnan vetäjä Henrik Huhtaluoma.

Eräässä yrityksessä yhden ihmisen työajasta puolet kului kassatäsmäytystietojen siirtoon. Kun tilalle otettiin robotti, se maksoi itsensä takaisin alle kolmessa kuukaudessa. Toisessa yrityksessä tilaukset tulevat sähköposteilla. Robotti osaa lukea ne ja syöttää tiedot järjestelmään saman tien. Asiakaspalvelu paranee, tilausten käsittely nopeutuu ja inhimillisten virheiden osuus pienenee.

Vapaaksi rajapinnoista

Tieto liikkuu yrityksen tietojärjestelmien välillä käyttäen rajapintoja (API). Ohjelmistorobotiikassa tiedot tuodaan järjestelmistä käyttöliittymän puolelle.

– Monella ohjelmistotoimittajalla on järjestelmissään rajapintalukkoja. Koska ohjelmistorobotti toimii järjestelmien välillä kuin ihminen, sille ei tarvitse rakentaa rajapintaa erikseen. Tiivistäen voisi sanoa, että RPA ei ole IT-projekti vaan manuaalista tietotyötä vaativan työn tunnistamista, työnkulun kuvaamista ja ohjelmistorobotin kouluttamista suorittamaan aikaisemmin ihmisen tekemä työ, Huhtaluoma huomauttaa.

– Ohjelmistorobotiikalla voidaan myös pidentää olemassa olevien järjestelmien elinkaarta sekä tehostaa niiden hyödyntämistä niputtamalla olemassa olevat järjestelmät yhteen ja vapauttamalla aikaa järjestelmien välissä seilaamisesta järkevään työhön, Huhtaluoma jatkaa.

Ohjelmistorobotti maksaa itsensä nopeasti takaisin
– Kentältä tulee usein epäuskoisia kommentteja, että voiko ohjelmistorobotin saada käyttöön järkevillä kustannuksilla. Verrattuna perinteiseen IT-projektiin RPA maksaa vain murto-osan. Järjestelmän rakentamiskustannukset liikkuvat muutamasta tuhannesta kymmeneen ja lisenssikustannukset ovat pari sataa kuussa, kertoo Henrik Huhtaluoma.

– 24/7/365 työskentelevää ihmistä ei saa palkattua 200 eurolla kuussa. RPA-toimintatapamme on ketterä, nopea ja kustannustehokas. Siksi pystymme tuomaan ohjelmistorobotiikan mahdollisuudet myös pk-yritysten saataville, Jani Virtanen painottaa.


Midpointed Oy
Kokenut ja ketterä yritys, joka tuo ohjelmistorobotiikan myös pk-yritysten ulottuville.

  • Ohjelmistorobotiikalla saadaan hyödynnettyä nykyisten järjestelmien ominaisuudet täysimääräisesti.
  • Työteho- ja viihtyvyys lisääntyvät, kun rutiinityöt siirretään väsymättömälle ohjelmistorobotille.
  • Voit valita kiinteähintaisen projektin tai robotin palveluna (RaaS).


Millainen työ kannattaa antaa robotille?


Listasimme 10 kpl manuaalisen työvaiheen tunnusmerkkiä, jotka ovat merkinneet onnistunutta automaatioprojektia.