Kokemuksia Copilotista: mielipiteemme tekoälyapurista ensimmäisen viikon jälkeen

Kun Copilot for Microsoft 365 julkaistiin tammikuussa 2024 kaiken kokoisille yrityksille, otimme innolla muutamia lisenssejä itsellemme hypisteltäväksi, sillä halusimme päästä konkreettisesti kokeilemaan kovasti hehkutettua tekoälyapuria. Meitä kiinnosti kovin, miten Copilot käytännössä toimii ja millaisia mahdollisuuksia sillä on auttaa aidosti työpäivän askareissa.

Tässä blogissa jaamme hieman ensimmäisiä ajatuksia sekä plussia, että miinuksia, joita koimme ensimmäisen viikon aikana Copilotin kanssa. Toki harjoittelu tekee mestarin ja emme voikaan olettaa, että osaisimme täydellisesti hyödyntää Copilotin kaikkia mahdollisuuksia heti.

Copilot, Copilot for Microsoft 365, Microsoft, Midpointed ja Copilot

Ensinnäkin huomasimme, että Copilot ei vielä löytänyt tietoja kovinkaan hyvin, sillä sen indeksointi oli vielä kesken. Indeksointi Copilotissa tarkoittaa datan järjestämistä ja luokittelemista niin, että se on helposti löydettävissä ja ymmärrettävissä. Semanttinen indeksi tekee tämän matemaattisten vektoreiden avulla, parantaen hakutuloksia ja auttaen Copilotia ymmärtämään käyttäjän tarkoituksen. Copilotilla menee siis hetki oppia käyttämään Microsoft Graphissa olevaa tietoa ja hakutoimintojaan täydellisesti sekä ymmärtämään käyttäjän antamia komentoja. Semanttinen indeksointi kehittyy kuitenkin jatkuvasti Copilon käytön myötä.

Copilot ulottuu lähes kaikkiin Microsoft 365-sovelluksiin ja jokaisella sovelluksella on oma Copilot, jota joutuu käsittelemään hieman eri tavalla. Silmä joutui myös vähän aikaa etsimään Copilot-nappeja sovelluksista, mutta onneksi ne ovat aika helposti löydettävissä. Hämmennystä tuo myös Copilot tuoteperheen nimeämiskäytännöt, sillä Microsoft on julkaissut useita eri Copilot-versioita, jotka on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Alla on hieman avattu erilaisista Copilot-versioista ja niiden käyttötapauksista.

Esimerkiksi:

🚀 Microsoft Copilot: yleinen tekoälypohjainen avustaja, joka pohjautuu julkisen webin tietoihin Bing-hakukoneen indeksissä. Voit kysyä Copilotilta kysymyksiä ja se hakee tiedot julkisesta netistä nopeasti ja antaa lähdetiedot. Tähän Copilottiin ei tarvitse erillistä lisenssiä.

🚀 Copilot for Microsoft 365: on suunnattu erityisesti Microsoft 365 -käyttäjille. Se sisältää pääsyn Microsoft Copilotiin sekä integraatiot Copilotiin Wordissa, PowerPointissa, Excelissä, Outlookissa, Teamsissa, Loopissa ja muissa Microsoft 365 -sovelluksissa. Tämän version käyttöön tarvitaan Microsoft 365 Business Standard, Business Premium, E3, E5 tai Office 365 E3 tai E5 -lisenssi.

🚀 Copilot for Sales: versio on suunniteltu tukemaan myyntitiimejä myynnillisissä toimenpiteissä.

🚀 Copilot Studio: Käyttäjät voivat luoda omia Copilot-avustajia tai laajentaa Copilot-versioita.

🚀 Copilot Pro: Tämä on suunnattu erityisesti luoville ammattilaisille, tutkijoille, koodaajille ja muille tehokäyttäjille. Se tarjoaa käyttöön Microsoft Copilotin edistyneimmät ominaisuudet ja on tukena niin kirjoittamiseen, koodaukseen, suunnitteluun, tutkimukseen kuin oppimiseenkin.

Lisää erilaisista Copilot-versioista: Microsoft Copilot | Microsoftin tekoäly

Microsoft on markkinoinut Copilottia laajasti ja niin innovatiivisesti, että aluksi oli hieman vaikeuksia hahmottaa mikä kaikki on Copilotilla ylipäätään mahdollista. Onneksi Microsoft antaa paljon esimerkkejä ja käytännönläheisiä ohjeita Copilotin hyödyntämiseen M365-sovelluksissa. Käyttötapaukset riippuvat myös paljon organisaatiosta ja henkilön työtehtävistä. Esimerkiksi markkinointipäällikön ja koodarin työtehtävät vaativat erilaisia sovelluksia ja tällöin Copilotin tehtävä auttaa työssä on erilainen. Ensimmäisten päivien jälkeen suorastaan koimme innostusta ja jaoimme työkavereille vinkkejä aina, kun keksimme uusia käyttötapoja Copilotille. Copilotin kanssa työskentely vaatii opettelua ja aikaa, jotta se tulee sulavaksi osaksi päivittäisiä työaskareita. Harppaus uusiin moderneihin työtapoihin vaatii aina muutosjohtamista, jalkauttamista, opettelua, kärsivällisyyttä ja rohkeutta. Ponnistelut uusiin moderneihin työtapoihin kuitenkin tuottavat tulosta ja parantavat työn laatua merkittävästi.

Lue lisää Copilot for Microsoft 365 hyödyistä ja käyttötapauksista

Autamme Copilotin käyttöönotossa ja sen jalkauttamisessa sujuvaksi osaksi organisaation toimintaa. Käytännönläheiset koulutukset ja materiaalit Copilotin hyödyntämiseen.

Microsoft kehittää Copilotteja hurjaa vauhtia ja niihin lisätään uusia ominaisuuksia jatkuvasti, lähes joka viikko. Tällä hetkellä Copilot ei tue virallisesti suomen kieltä, mutta se ei estänyt täysin Copilotin käyttöä suomeksi. Sille on annettava komennot englanniksi, mutta se osaa hakea tarvittavat tiedot suomenkielisistä dokumenteista yllättävän hyvin. Pieniä eroja on eri sovellusten välillä siinä, kuinka hyvin suomen kieli toimii. Esimerkiksi Copilot onnistuu tekemään tiivistelmän pitkästä suomenkielisestä dokumentista melko vaivattomasti. Microsoft on tuomassa suomen kieltä viralliseksi tuetuksi kieleksi jossain vaiheessa, joka helpottaa suomalaisten organisaatioiden Copilotin käyttöä. Tällä hetkellä kuitenkin parhaat tulokset Copilotilla saa virallisesti tuetuilla kielillä: englanti, kiina, ranska, saksa, italia, japani, portugali ja espanja.

Vaikka hieman alkukankeuksia olikin Copilotin käyttöönoton kanssa, se tuo paljon iloa ja onnistumisen tunteita, kun sitä osaa hyödyntää oikein. Copilotin onnistuessa tekemään pyydetyt toimenpiteet, lopputulos lähentelee taikuutta. Se tuo valtavan määrän työaikasäästöä arjessa, esimerkiksi tiedonhaussa. Jos etsit manuaalisesti yrityksen sisäistä dokumenttia, joka on luotu vuosia sitten voi siihen mennä jopa 15minuuttia. Copilotia hyödyntämällä siihen menee muutama hassu sekunti.

Odotamme kovasti suomenkielistä tukea Copilot for Microsoft 365:lle, jotta pääsemme suomenkielisenä organisaationa hyödyntämään Copilotin tarjoamat mahdollisuudet täysimittaisesti. Kannustamme kovasti yrityksiä ottamaan Copilotin osaksi moderneja työtapoja, sillä sen tuomat hyödyt ovat merkittäviä, ja uskomme, että ne kehittyvät ajan myötä. Tekoälyavustaja ei ole nopea projekti, vaan se on sijoitus pitkäjänteiseen ja innovatiiviseen tulevaisuuteen, vaatien huolellista suunnittelua, hallittua käyttöönottoa, jatkuvaa oppimista ja kehittämistä. On aika astua rohkeasti kohti tulevaisuuden työtä ja antaa Copilotin tehdä arjestamme entistäkin sujuvampaa!

Ota yhteyttä ja anna Copilotin olla uusi paras työkaverisi!