IT-vinkit kesään

 1. Tallenna salasanat turvallisesti
  • Tallenna salasanat turvallisesti ennen kesäloman alkua johonkin luotettavaan ja tietoturvalliseen paikkaan, jotta kesäloman jälkeen töiden aloittaminen sujuu mukavammin.
 2. Itseresetointi ongelmatilanteessa
  • Joskus tietokoneiden kanssa saattaa tulla ongelmia ja läppäri täytyy resetoida. Esimerkiksi tietokone ei lähde enää käyntiin. HP:n tietokoneissa resetointi onnistuu painamalla virtanäppäintä n. 15 sekuntia. Lenovon tietokoneissa pohjassa on nuppineulanpään kokoinen reikä, jota painamalla esimerkiksi neulalla n. 15 sekuntia, kone suorittaa akku resetoinnin. Mikäli ongelma ei poistu, ole yhteydessä tukeemme. 
 3. Tiedostojen varmuuskopiointi
  • Varmista, että sinulla on toimiva ja säännöllisesti päivittyvä varmuuskopiointijärjestelmä, joka suojaa arvokkaat tiedostosi mahdollisten tietokoneongelmien tai datan menetyksen varalta. Esimerkiksi jos tietokone sattuu rikkoontumaan lomamatkalla.
  • Kaikilla asiakkaillamme pitäisi olla automaattinen varmuuskopiointi päällä, mutta halutessasi voit tarkistaa varmuuskopioinnin tilanteen tietokoneen oikeassa alakulmassa olevaa sinistä pilveä painamalla. 
   Tämä avaa näkymän missä näkyy asetukset (Ratas ikoni), jonka alta löytyy nappi ”varmuuskopioinnin hallinta”. Sieltä voit tarkastaa onhan varmuuskopiointi päällä.
 4. Vältä julkisia Wi-Fi-verkkoja, sillä tietoturvasi saattaa olla uhattuna
  • Julkiset Wi-Fi-verkot eivät usein tarjoa samanlaista tietoturvaa kuin suojatut langattomat verkot. Niillä voi olla heikko tai puuttuva salaus, mikä tekee käyttäjien tiedoista alttiita vakoilulle tai hakkereille. Välttämällä julkisia Wi-Fi-verkkoja voit suojata henkilökohtaiset tiedot, kuten kirjautumistiedot, pankkitiedot ja muut arkaluontoiset tiedot, luvattomalta pääsyltä. Tai vaihtoehtoisesti käytä VPN-yhteyttä.
 5. Sääennusteen lisäksi seuraa kybersäätä
  • Kybersää kuvaa kyberuhkien, tietoturvan ja tietoverkkoihin liittyvien riskien tilannetta ja kehitystä. Kybersää pyrkii tarjoamaan myös tietoa ja ohjeistuksia riskienhallinnan parantamiseksi digitaalisessa ympäristössä.

Muista myös antaa aikaa levolle ja rentoutumiselle. Kesä on hyvä hetki irrottautua hetkeksi teknologiasta ja nauttia ulkoilusta, harrastuksista ja perheen seurasta.