Salamannopeita pilviyhteyksiä vedenalaisesta palvelinkeskuksesta

Microsoft hyödyntää sukellusveneiden teknologiaa ja työskentelee merienergiapioneerien kanssa kehittääkseen itsenäisiä vedenalaisia palvelinkeskuksia. Nämä keskukset voivat toimittaa salamannopeita pilviyhteyksiä rannikkokaupunkeihin. Microsoftin mukaan kokeellinen, laivakontin kokoinen prototyyppi sijaitsee Skotlannin Orkneysaarten lähellä, jossa se  prosessoi valtavia työmääriä.

Merenalainen palvelinkeskus on virstanpylväs Microsoftin Natick –projektille. Natick-projekti on vuosia kestänyt tutkimus ympäristöystävällisistä mittaan tilattavista palvelinkeskuksista,  jotka voi jättää merenpohjaan toimimaan vuosiksi. Projekti on out-of-the-box-idea, jonka avulla pystytään soveltamaan pilvipalveluiden infrastruktuurin eksponentiaalista kasvua väestökeskusten lähellä.

Yli puolet maailman väestöstä asuu noin 120 kilometrin päässä rannikosta. Asentamalla palvelinkeskuksia rannikkokaupunkien vesialueille, datalla olisi lyhyt matka kulkea. Tämä tarjoaisi nopeaa nettisurffailua, videoiden striimausta ja videopelien pelaamista sekä autenttisen kokemuksen AI-teknologioille. ”Toimittaaksemme todellisen AI-kokemuksen, olemme todella riippuvaisia pilvestä” kertoi Lee, Microsoft AI:n ja Research:n varatoimitusjohtaja.

Projekti Natickin palvelinkeskus on yli 12 metriä pitkä, ja se sisältää 864 serveriä ja niihin liittyvän jäähdytysjärjestelmän. Palvelinkeskus koottiin ja testattiin Ranskassa, josta se jatkoi matkaansa Skotlantiin. Skotlannissa siihen lisättiin pohja, jolla se kiinnitetään merenpohjaan. Asennuspäivänä meri oli tyyni ja sää sumuinen. Projektipäällikkö Ben Cutler, joka johtaa Natick projektitiimiä, totesi sään olleen täydellinen asennukseen.

Palvelinkeskus laskettiin mereen teollista katamaraania muistuttavien pontoonien välistä. Ennen mereen laskemista, palvelinkeskuksen virrat laitettiin päälle merenpohjasta tuodun kaapelin avulla. Kun riskit vähenivät, paikalla pystyi kuulemaan helpottuneita huokauksia. Kuitenkin päivän haastavin tehtävä oli vasta edessä: metri metriltä palvelinkeskuksen mereen laskeminen. Mereen laskemisessa käytettiin nosturia, portaalin proomua, kymmentä vinssiä sekä kauko-ohjattavaa ajoneuvoa, joka seurasi palvelinkeskuksen matkaa kohti merenpohjaa.

”Onnellisin hetki oli, kun palvelinkeskus viimeinen sujahti paikalleen sen hitaalla ja tarkoin suunnitellulla matkalla.” sanoi Cutler.

Kaikki, mitä on opittu tämän palvelinkeskuksen käyttöönotosta ja mikä opitaan sen toiminnoista seuraavan vuoden aikana, antaa tutkijoille mahdollisuuden arvioida vedenalaisten palvelinkeskusten toimivuutta todellisessa maailmassa.

Lähde

https://news.microsoft.com/features/under-the-sea-microsoft-tests-a-datacenter-thats-quick-to-deploy-could-provide-internet-connectivity-for-years/?utm_source=pre-amp&utm_campaign=406566