Kertomus siitä miten suomalaiset yritykset tekevät jatkossa enemmän rahaa ja työntekijät ovat tyytyväisempiä.   

Kohti valoa

Olen nähnyt valon nyt kaksi kertaa 25 vuotisella työurallani. Ensimmäisen kerran se häikäisi minut vuonna 1996, kun Internet tuli Suomeen ja aloin rakentamaan työuraani digitalisoimalla yritysten liiketoimintaa ja markkinointia. Suomeksi ”rakentamaan 5000 markalla kotisivuja”. Paljon on ehtinyt sen jälkeen kaikkea jännää tapahtua.

Heti perään valaistuin toisen kerran keväällä 2019, kun ymmärsin, että suomalaisten yritysten olemassaololle ja pärjäämiselle on jopa Googlea, liiketoimintadisruptioita tai alustatalouksia paljon tärkeämpi asia ratkaistavanaan ja sillä on oikeasti pikkasen kiire.

Ja kun isänmaa kutsuu ja valo palaa kirkkaana, niin on toteltava suurempia voimia. Markkinointi jatkaa digitalisoitumistaan ilman minuakin. Minun uusi seurakunta on IT-palveluyhtiö Midpointed ja saarnani epistola moderni työ. 

Työ on muuttunut, tavat tehdä ei

Työ ja sen tekeminen on muuttunut viimeisen viiden ”pilvivuoden” aikana enemmän kuin edellisen 25 vuoden aikana yhteensä. Eli aikana, jolloin netti ja sähköposti tuli yrityksiin.

Herättävä, omakohtainen kokemukseni on, että 4/5 yrityksistä tekee edelleen töitä 25 vuotta vanhoilla työkaluilla. Erityisen huono tilanne on maamme hyvinvoinnin verenkierrossa, eli PK-yrityksissä.

Tuntuuko tutulta?

Vanha toimintatapa (2000-)

Lähetät tiimillesi sähköpostilla ryhmäviestejä, kaivelet serveriltänne kadonnutta dokkaria ja lopuksi päädyt työstämään kolme kierrosta vanhaa versiota siitä. Välillä keräännytään neukkariin, jossa yksi puhuu ja muut surffaavat Ilta-Sanomia. Illat kuluvatkin kotona VPN:n virittämisessä ja intialaiselle atk-tukihenkilölle jonottamisessa.

Työpäivistänne kuluu iso osa asioihin, jotka eivät päädy laskulle. Eivätkä työntekijännekään käy IT-osastollanne fist bumppeja jakelemassa.

Sähköpostiin, verkkolevyihin, lineaariseen kommunikointiin sekä hierarkiaan perustuvat toimintamallit eivät ole enää tätä päivää. Whatsappit, slackit ja dropboxit ovat hyviä ja kannatettavia asioita, mutta ne eivät muuta mihinkään sitä ongelmaan, että perustyökalunne ja toimintatapanne ovat ajalta, jolloin Steve Jobsilla oli tuuhea tukka.

Vai voisiko se olla näin?

Moderni työ (2015-)

Avaat Teams-sovelluksen junassa, nappaat siitä online-kokouksen sekä linkkinä kulkevan Powerpointin auki ja alat työstämään sitä reaaliaikaisesti suoraan ruudullasi, yhdessä tiimisi kanssa. Teet vapaasanahaun pilvipalvelimelle ja saat kaikki vastaavat dokkarit vertailuun. Päivität kolme uusinta slideä esitykseesi. Tekemäsi työt kirjautuvat automaattisesti projektille ja raportteihin. Suljet Teamsin, astut ulos junasta ja kipsutat asiakkaalle.

Tällainen oli junamatkani viime viikolla. Valo paistoi asemalla silmiini.

Avoin ja verkostomainen kommunikointi, virtuaaliset tiimit ja työtilat. Tiedon hallinta, jakaminen ja turvaaminen. Liikkuva etätyö. Rutiinien automatisointi. Tätä on tuottava, moderni työ vuonna 2020.

Se mitä jää viivanne alle, riippuu siitä miten työtänne teette

Työvoima on Suomessa kallista. Osaavasta jengistä on oikeasti pulaa. Näihin kahteen asiaan sinä et voi vaikuttaa mitenkään.

Mutta mihin voit vaikuttaa, on millaisen arvonlisän nykyiset työntekijäsi yrityksellesi luovuttavat.

Otetaan esimerkki.

Asiantuntijaorganisaatioissa, esimerkiksi juristitoimistoissa, eli yrityksissä, joissa sen koko tuotanto, arvo ja myös 90% kuluista kävelee aamulla konttorin ovesta sisään ja iltapäivällä samasta ovesta ulos, mikään ei ole tärkeämpää, kuin mitä nämä ihmiset saavat konkreettisesti työpäivänsä aikana tehtyä. Siis kuinka paljon arvonlisällistä työtä he tekevät rajatussa ajassa. Tätä arvokomponenttia kutsutaan työn tuottavuudeksi.

Laskentaesimerkki:
-Modernien työtapojen avulla juristi tehostaa työtään 15%
-8h työpäivässä se tarkoittaa noin 1h ajansäästöä
-säästyneen ajan (1h) juristi käyttää laskutettavaan asiakastyöhön
-jos juristin tuntilaskutushinta on 200eur/h, syntyy laskutusta lisää 200 eur/päivä
-ja kun vuodessa on n. 220 työpäivää, niin ko. juristi tuottaa vuodessa 220 x 200 eur lisää asiakaslaskutusta
-jos toimistossa on 50 juristia ja kaikki toimivat samoin, kasvaa toimiston laskutus 2.2 milj. euroa vuodessa
-koska kulut tai palkat eivät samaan aikaan kasvaneet yhtään, kyseinen +2.2 milj. on puhdasta käyttökatetta.

Alkaako pistelemään? Ei voi olla tota? Voi olla.

Loppuhuipennus ja paluu maan pinnalle

Koska tähän mennessä on todisteltu lähtökohtaa (työn muutos), ongelmaa (sähköpostit & serverit), tarjottu siihen ratkaisua (modernit työkalut) ja päälle hehkuteltu lopputulemaa (tyytyväiset työntekijät ja lisää rahaa), on jo paikallaan kertoa ne huonot uutiset.

Moderniin työhön siirtyminen ei onnistu, jos sen ymmärretään tarkoittavan vain työvälineiden teknistä käyttöönottoa tai yksittäistä koulutuspäivää. Ei, koska uuden sovelluksen asennuksen johdosta toimintatapanne eivät muutu, eikä yksittäinen koulutuspäivä anna riittäviä valmiuksia ja tukea henkilöstölle.

Moderniin työhön siirtymisessä on kysymys toimintatapojen muutoksesta. Se vaatii aikaa, rahaa ja ennen kaikkea ylimmän johdon mahtikäskyjä ja 100% tuen.

Mutta se tehtävissä. Modernin, tuottavan työn softat on jo sinunkin läppärilläsi 85% todennäköisyydellä.

Tätä kirjoitettaessa soi Youtubesta Lapinlahden Lintujen “Muutosvastarinta”  

p.s. Jos haluat kuulla miten nostamme työnne tuottavuutta ja yrityksenne tulosta, niin viskaa minulle sähköpostia: jani.virtanen@midpointed.fi